Börja hoppa

SFU (Svensk Fallskärmsutbildning) heter den utbildningsform som vi använder sedan 2015. Den inleds med ett tandemhopp från 4000 meter där du som passagerare först ska få känna på hur frifallet känns och att hänga under en fallskärm och styra. Andra hoppet gör du tillsammans med två erfarna instruktörer vid din sida. Därefter gör du några hopp med en instruktör innan du slutligen får hoppa ensam.
Denna utbildning består av en teoriutbildning samt 16 hopp (varav ett tandemhopp). Efter avslutad utbildning erhåller du din första fallskärmslicens (A-licens) vilken ger dig möjlighet att hoppa på de flesta platser i världen.

Vi har ett antal kursstarter under sommarhalvåret. För att gå en kurs så måste du vara minst 15 år och om du är under 18 år så måste du ha målsmans tillstånd. För att hoppa fallskärm behöver du ett speciellt läkarintyg. Det fixar vi på klubben i samband med kursstart. Kraven är inte så hårda, men det finns diagnoser (epilepsi, diabetes mm.) som man inte får hoppa med. I övrigt räcker normal grundfysik, och glasögon är inget hinder. Maxvikt är 100 kg. Om du har frågor på detta, hör av dig till elev@frifall.nu.

 

 

UthoppDet går inte att beskriva känslan av att kasta sig ut ur ett flygplan...
 
ElevhoppElev hoppar med instruktör.
 

Teori

Tillsammans med era instruktörer kommer ni under fyra dagar att lära er och öva på allt ni behöver kunna för att hoppa fallskärm på ett säkert sätt. Teorikursen avslutas med ett skriftligt och praktiskt prov för att kontrollera att du är redo att göra ditt första hopp.
 

De 16 hoppen

Efter teorin är det dags att pröva dina vingar. Redan första hoppet gör du från full höjd - 4000 meter. Efter det inledande tandemhoppet hoppar du med egen fallskärm. Instruktörerna håller i dig till en början, men när du har visat att du kan flyga stabilt och själv dra din fallskärm släpper de taget och låter dig flyga fritt.
 

Priser

Utbildningen består av två delar.

Del 1: Teori, tandemhopp samt två hopp med instruktörer.
Pris för del 1: 7900 kr (Betalas innan utbildningens start.)
Priset inkluderar 3 utbildningshopp, kursmaterial, lån av utrustning, medlemskap och försäkring.

Del 2: De resterande 13 hoppen i utbildningen.
Pris för del 2: 7000 kr (Betalas när del 1 är avslutad.)
Priset inkluderar 13 utbildningshopp och lån av utrustning.

Du kan även välja att betala hela beloppet innan utbildningens start.
Pris för hela utbildningen: 14900 kr (Del 1 + Del 2)

Rabatt: Om du har gjort ett tandemhopp året innan utbildningen så erbjuder vi 800 kr i rabatt.
 

Läkarundersökning

Innan utbildningen drar igång måste du genomföra en läkarundersökning så vi vet att du är fullt frisk. Vi kan utföra undersökningen på plats för 650 kr. Om du har en diagnos (epilepsi, diabetes mm.) så kan det innebära att du inte får hoppa. Hör av dig till elev@frifall.nu så undersöker vi det.

Du kan välja att själv uppsöka en läkare och genomföra läkarundersökningen enligt denna blankett: Läkarundersökning.
 

Anmäl dig!

När du bestämt dig för att bli fallskärmshoppare är det första du ska göra att anmäla dig, se Anmälan till utbildning. Man bokar sin plats i en utbildning genom att betala för del 1 innan utbildningens start (Utbildningsdatum). Det går också bra att betala in beloppet för hela utbildningen från början.
 

Vill du veta mer?

Kontakta vår elevansvarige, Henric Stodell, på mail: elev@frifall.nu. Han har svar på de flesta frågor du har. Du kan även läsa det informationsbrev som vår utbildningsansvarige skickar ut till de som har anmält sig intresserade av att börja hoppa.